Hayatımızı mahveden, ümitlerimizi suya düşüren olgunun bağımlılığımız olduğunu zannediyor olabiliriz.
Aynı mantıkla düşündüğümüzde, zorlayıcı davranışımızın/vazgeçemediğimiz kötü alışkanlığımızın tekrarlanıp durmadığı bir dünyada her şeyin çok daha güzel olabileceğini, dertlerimizin son bulacağını varsayıyor olabiliriz.
Haklı olduğumuz bir nokta bulunabilir.
Yalnız ilginç olan şudur ki durumumuza tersinden bakmamız daha fazla işimize yarayabilir.
Bağımlılık noktasına sürüklenmemizin merkezinde hayatımızı yönetemiyor oluşumuz bulunabilir mi?
Diğer bir deyişle, yeterince güçlü değerlerimizin, hedeflerimizin eksikliği bağımlılık geliştirme gerekçelerimizi gözler önüne seriyor olabilir mi?
Alışkanlığımızı durdurmaya odaklanıp akabinde her şeyin pek bir güzel olacağı varsayımının bağımlılığımızla mücadele bağlamında en etkili yöntem olmayabileceğini ciddiye almalıyız.
Değerlerimizi ve hedeflerimizi belirginleştirip daha fazla kişisel tatmin çıkaracağımız bir hayatın peşinde koşmak, bu şekilde bağımlılığın sönümlenebileceğine bel bağlamak kim bilir, belki akla daha uygundur.
Belki de bağımlılığımıza karşı en etkili yöntem bir yandan dürtü anında su yüzüne çıkabilecek duyguları izole etme becerisini edinirken, eş zamanlı olarak hayatımızı sağlıklı ve usullerle yönetebileceğimiz değerlerimiz ve hedeflerimiz üzerinde çalışmaktır.
Milyonlarca insanın ağır davranış bağımlılıklarıyla kalıcı ve sağlıklı biçimde vedalaşabilmesi ancak böyle mümkün olabilmiştir.
Bir önceki dersimizde değerlerimizi ve hedeflerimizi belirleşmiştik.
Amacımız bu değerleri kullanarak ufak mutluluklar ve heyecanlar elde etmek.
Elbette tüm bunlar zehirli alışkanlığımızın yarattığı kısa süreli ve abartılı duyguların yanında hayli mütevazi kalacaklar.
Ama yeterli sayıda değerimizin varlığı ve bunları doğru kullanmayı öğrenmemiz, duygusal aşırılıklara kapılmaktan, anlık yoğun keyifler arayışında olmaktan bizi bir alışma sürecinin ardından koruyabilirler.
Bire bir örneği değil belki ama gün boyu sadece baklava yiyip durarak dakikalar boyunca kendini harika hisseden ama her geçen gün sağlığı daha da bozulan, kendisini aralıksız kötü hissetmeye başlayan bir bireyden; gün içerisinde çok daha az keyif veren sağlıklı gıdalar yemeye alışan ve sağlığını geri kazandığı için istikrarlı biçimde kendisini dengeli bulan birisine dönüşmeye çalışacağız.
İNİSİYATİF PLANLARIMIZ
Değerlerimizi geliştirme ve onlardan mutluluk çıkarma hedefiyle daha aktif girişimde bulunuyoruz.
Değerlerimizin tekrarlama yoluyla güçlendirilmesini gündemimize alıyoruz.
İçinde eylemin olmadığı değerlerin sadece bir arzu olarak kalacağını bilmekteyiz.
Öncelikli değerlerimizi listeleyip bunları nasıl geliştirebileceğimize dair planlar yapıyor, ulaşılabilir hedefler koyuyoruz.
Sadece kişisel değerlerimizi değil, inisiyatif planlarımızı da ihtiyaç oldukça güncelliyor, değerlerimizden ve hedeflerimizden alabildiğimiz mutluluk miktarını aralıksız arttırmaya çalışıyoruz.
Bağımlığınıza karşı sadece durmayı, dürtülerimizi dizginlemeyi hedeflemenin yeterince etkin bir yöntem olmadığı tecrübeyle sabittir.
Etkin dürtü kontrol teknikleriyle bir araya geldiğinde, güçlenen ve mutluluk veren değerlerimizin geliştirilmesi bağımlılığı tarihe gömmek adına pek çoklarına yeterli oldu.
Değerlerinizin ve hedeflerinizin varlığı ve aralıksız güçlendirilmesi bundan sonra sizin sorumluluğunuzdadır.
Çalışma:
Bir önceki dersimizde değerlerimizi ve hedeflerimizi belirlemiştik.
Şimdi değerlerimizi geliştirmek yolunda inisiyatif alıyoruz.
Zira değerlerimizi belirlemekle yetinemeyiz, derhal harekete geçmeliyiz.
Comments